28 Ocak 2010 Perşembe

avatar



sinemada devrim nidalarıyla vizyona girdi film malum. haliyle büyük beklenti oluşturdu herkesde. üç boyutlu film de izlememiştim daha önce. gittim izledim. berbattan hallice bir film; ne olacağı baştan sona belli. senaryo dandik bir çizgi film senaryosu gibiydi. zaten herkes söylüyor bunu.

ama pandora çok orjinaldi mirim diyenleri şöyle alayım: bu kadar da arakcı olunmaz ki. demiştim ya dandik çizgi film senaryosu gibi diye. harbi öyle lan. ya ya...

en büyük özelliği görsel efektleri ama görsel olarak da çok etkilemedi beni. şöyle açıklıyayım. görselliği teknik açıdan belki süper olabilir. ona lafım yok. o açıdan bi iron man, bi transformers'ın da görselliği teknik olarak süperdi. nasıl ki o filmlerde de vay iyi yapmışlar dedik ama iyi film demedik bu da öyle nazarımda.

bir de görselliğin seyirciye yansıması var. mesela (tabi kıyas bile edilemez ama, bu film devrimmiş ya) yüzüklerin efendisi'nin dehşete düşüren görselliği kadar etkilemedi. bütün film matrix'deki sadece kurşun sahnesi kadar etkilemedi. hatta wall-e bile görsel olarak daha çok etkiledi beni. neden? çünkü bu filmlerde duygu vardı. çünkü bu filmler zaten iyiydi, görsellik tamamlayıcı etmendi, araçtı. görsel efektlerin ana etmen olduğu, amaç olduğu filmle devrim mi olur yahu. öyleyse independence day o devrimi 1995'te yapmıştı.

bi de titanic'i geçip tüm zamanların en çok izlenen filmi oldu bu film. yazık. altın küre'yi de verdiler. yazık. james cameron'a da altın küre verdiler. yazık. ama oskar da öyle olmayacaktır. görsel efekt, iki ses dalı, sanat yönetimi... bu dört dalın dışında gidecek her ödül fazladan olur. belki sinematografi ve kurgu'da da başa yarışır. en iyi film veya yönetmen ödüllerini alması the hurt locker varken ayıp olur.
***

4 yorum:

. dedi ki...

çok yanlış bi post olmuş :). eğer james cameron'ın dünya üzerindeki etkinliğini ve lobi gücünü doğru anladıysam bu blog her an yok olma tehlikesi altında. hatta kendisi uğraşmasa bile içimizdeki jc fanatikleri gelip "16 yıl çalışılmış filme,16 yıl!!!11" veya "sinema=görselliktir abi. görsellik olmıcaksa kitap oku o zaman!" nidalarıyla burayı yakıp yıkmaya çalışabilir. :)

çubuk makarna dedi ki...

bu filmin bize öğrettiği en önemli şey reklamın gücü heralde. 2 milyar dolar'ı aşıcak şu film.

dün steve jobs da ipad'i tanıtırken hayatımın projesi demiş. ipad ne hayalkırıklığı. bildiğin iphone'un büyüğü. hayatının projesi bu dandik aletse ipod, iphone, pixar neydi. göz göre göre yalan söylüyor ama böyle deyince gelsin satış rekorları. basit taktik ama tutuyo işte.

Travis dedi ki...

bu kadar acımasız olmayın yahu:)

çubuk makarna dedi ki...

film de bu kadar abartılmamalıydı ama ya :D

en iyi film ve en iyi yönetmen oskarlarını alamadığında (the hurt locker'a kaptırdığında) ben demiştim dicem :D