27 Şubat 2012 Pazartesi

84. oscar odul toreni 2012 kazananlari tahminler


geleneksel oscar tahmin etme zamanı geldi. bu sene de ulaşamadığım bir kaç kısa film dışında bütün dallarda aday olan bütün filmleri izlediğimi belirterek başlıyorum. bir şey biliyoruz da söylüyoruz :) beğenime göre senenin filmlerini sıraladığım liste de burada. tahminlerimi ödüllerin törende verilme sırasına göre yaptım. izlerken yardımcı olsun diye sadece gerçekten ödülü kazanma ihtimali olan filmleri, ne kadar şansı olduğunu , hangi dallar önemli, hangi filmlerin sürpriz şansı var yazdım altta. en altta da son tahminlerimi özet geçtim.

sinemada bu sene sinema tarihini yüceltme, hak ettiği değeri verme yılı oldu. özellikle yılın en iyi 2 filmi hugo ve the artist sayesinde. sessiz sinema dönemini geçtiğimiz yıl boyunca araştırmış ve kalburüstü bütün filmleri severek izlemiştim. bu filmler yaptığı göndermeler, saygı duruşları ile bana büyük ödül oldu. izlerken zevkten dört köşe oldum. sessiz dönemle ilgili üzüldüğüm birkaç konu vardı. bu filmler tam da onlara değinmişler. bu kadar denk gelir. sesli döneme geçince işsiz kalan aktörler (the artist), george meilies gibi aşmış bir hayalgücüne sahip adamın sinemadan uzaklaşması (hugo), zekasına hayran olduğum buster keaton'ın hakkının verilmemesi (hugo ve the fantastic flying books of mr. morris lessmore), bunların yanında müthiş yönetmen f.w marnau'nun genç yaşta ölümü ve greed filminin kuşa çevrilmesi de var onlara da başka seneler saygı duruşu yapsınlar artık.

ödüllere gelecek olursak geçen seneki gibi çekişmeli bir tablo yok bu sefer. king's speech ile social network kapışıyordu. kazanan king's speech olmuştu. 6-7 oskarlı bir film olmaz demiştim, tutmuştu. bu sene durum farklı the artist; slumdog millionaire gibi the hurt locker gibi rakipsiz sayılabilecek bir konumda. asıl soru the artist'in kaç oscar kazanacağı. benim tahminim 7 oskar. tahminlerimin son haline 6 tane ödül alır yazmışım ama senaryo, sinematografi, sanat yönetimi dallarından birini daha alabilir. filmi o kadar çok sevdim ki ne kadar çok dalda ödül alırsa o kadar sevineceğim. 

sinematografi
%70 tree of life
%20 the artist
%10 hugo
daha ilk verilecek ödülden törenin devamı hakkında ip uçları çıkarılabilir. sevmesem de tree of life'ın sinematografisi muhteşemdi ve kazanmalı zaten favori. eğer the artist alırsa ödülleri süpürebilir 8-9 ödülü zorlayabilir. hugo da alabilir. bu dalda aday yapılmayan melancolia da yılın en iyilerindi.

sanat yönetimi
%90 hugo
%10 the artist
burada yarış hugo ve the artist arasında. burası da törenin devamı için önemli. the artist alırsa çok büyük ihtimal 7+ ödül kazanacak. bu dalın hak edeni hugo.

kostüm
%40 the artist
%30 hugo
%20 jane eyre
%5  w.e.
%5  anonymous
sevmediğim bir dal burası. kostüm ağırlıklı ama kötü filmler kazanmasın istiyorum. zaten bu sene öyle filmler yerine the artist ve hugo favori. diğerleri de kazanabilir tabii. ben the artist kazanır diyorum ve kazanmasını istiyorum.

makyaj
%80 iron lady
%10 albert nobbs
%10 harry potter
bu daldan anlamıyorum ama iron lady'deki makyaj dikkat çekiciydi. o kazansın

yabancı film
%99 a seperation
%1  diğerleri
bana göre zaten a seperation yılın en iyi filmlerinden biri. ama akademi tarihinde bu dalda aday olup ödülü alamayan filmlere bakınca bir sürpriz aralığı da her zaman var.

yardımcı kadın
%100 octavia spencer
bu senenin en garanti ödülü. hak etti

kurgu
%60 the artist
%30 hugo
%5 dragon tatoo
%3  descandents
%2  moneyball
en iyi film dalının habercisi olan dal burası olur her sene. buraya aday olmayan bir filmin en iyi film ödülü aldığı tarih boyunca çok az. the artist yılın en iyi filmi olarak favori. sürpriz ihtimali olan dallardan. hadi drive hiçbir yerde yok burada neden yok yav.

ses kurgusu
%35 hugo
%35 war horse
%25 dragon tatoo
%5 drive
pek anlamadığım bir dala daha geldik. bu dalın ses miksajından farkı, bu dalda seslerin yaratım süreci önemli.  hugo'daki sesler de neredeyse başroldeydi. e war horse da savaş filmi haliyle burada. dragon tatoo ve drive'ın da en iyi film kategorisinde yenen haklarını burada telafi edebilirler.

ses miksajı
%34 hugo
%33 war horse
%33 diğerleri
burada da seslerle yaratılan atmosfer önemli. üstteki dalla aynı şeyleri düşünüyorum. 

belgesel
%40 paradise lost 3
%25 pina
%20 undefeated
%10 hell and back again
%5 if a tree falls
tahmin etmeye gelince hepsi kazanabilir ama hak eden ve en iyisi kesinlikle paradise lost. kaybedecekse pina'ya kaybetsin isterim.

animasyon
%90 rango
%10 diğerleri
burada rango mutlak favori ama bu dalda geçen senelerde kazananlara göre, hatta kazanamayan adaylara göre (örneğin geçen sene) bile zayıf bir film. bir sürpriz seziyorum ama kestiremiyorum. chico and rita aralarında en sevdiğim film. a cat in paris de fena değil. puss in boots da eğlenceli. kungfu panda 2 eh işte rango'yla da alıp veremediğim yok güzel film ama mutlak favori değil bence sürpriz olacaksa chico and rita yapsın isterim.

görsel efekt
%70 rise of the planet of the apes
%25 hugo
%5 harry potter
en iyi efektler açık ara rise of the planet of the apes'deydi. hugo en iyi film adayı olarak çok sevilirse burada da öne çıkabilir.

yardımcı erkek
%100 christopher plummer
bu dalda neden brad pitt tree of life'daki performansı ile hiçbir ödüle aday bile olmadı anlamadım gerçekten. neyse aday olsaydı da christopher plummer bu dalı kitlemiş zaten yoruma gerek yok.

müzik
%98 the artist
%1 war horse
%1 hugo
the artist açık ara en iyi ve favori ama john williamsı seviyor akademi bakalım sürpriz çıkacak mı. bu dalda the artist'in kazanamaması en iyi film dalında çok büyük sürpriz görebileceğimizin işareti olabilir. öte yandan dragon tatoo ve drive'ın olmaması konusuna girmek bile istemiyorum.

şarkı
%99 the muppets
%1 in rio
akademi bu dalda ne yaptı anlayan beri gelsin. man or muppet açık ara iyi şarkı ama işte bu dalda ne döndüğü belli değil. %100 diyemiyorum. ben gönlümün oskarını take shelter'ın sonundaki şarkıya veriyorum :)

uyarlama senaryo
%90 the descendants
%10 moneyball
en iyi ve hakeden the descendants.

özgün senaryo
%40 midnight in paris
%30 the artist
%20 a seperation
%10 bridesmaids
en merakla beklediğim dal. büyük 8 ödül içinde en karışık olanı. the artist'in kaç ödüller geceyi kapatacağının belli olacağı yer. ben de tam anlamıyla kararsızım. the artist'i çok sevdim. ne kadar ödül alsa o kadar sevinirim. böyle bir film yapma düşüncesi bile ödüllendirilmeli. midnight in paris de çok güzel film. woody allen'ı da eli boş göndermemek güzel olur. a seperation da müthiş bir senaryo. tamamen kararsızım hangisi hak ettiği konusunda. ama a seperation'a vermeyecekler gibi geliyor bana. burun farkıyla the artist veya midnight in paris alacak

kısa film
%30 tuba atlantic
%30 the shore
%30 raju
%5 pentecost
%5 time freak
ilk defa bu yıl bu dalda filmlerin hiçbirini bulamadım. fragmanlarından resimlerinden konularından anladığım kadarıyla tuba atlantic güzel duruyor. ilk 3 film öne çıkmış. sallama bir tahmin oldu biraz maalesef

kısa belgesel
%40 the tsunami and the cherry blossom
%40 saving face
%10 god is the bigger elvis
%5 the barber of birmingham
%5 incident in new baghdad
üstteki gibi burada da fragmandan en iyi duran tsunami. öne çıkanlar ilk 2 film.

kısa animasyon
%35 the fantastic flying books of mr. morris lessmore
%20 la luna
%20 wild life
%20 a morning stroll
%5 dimenche
en sevdiğim dallardan biri. muhteşem filmler çıkabiliyor. ama bu sene yine animasyon dalı gibi biraz zayıf geldi bana. la luna hariç hepsini izledim. dimenche genel zevklere hitap edeceğini düşünmediğim aday olasına bile sevindiğim bir film. a morning stroll değişik şansı var ama yine genele hitap eder mi emin değilim. wild life belgeselimsi bir animasyon çok farklı bir dili var güzel olmasına rağmen sevilmeyebilir ya çok sevilip ya nefret edilecek filmlerden. sıra geldi the fantastic flying books of mr. morris lessmore'a gören herkesin anında seveceği çok güzel bir film. teknik olarak da diğerlerinden üstün gibi. hem bu senenin öne çıkan filmleri gibi sinema tarihine selam çakan bir film de.

yönetmen
%97 michel hazanavicius
%2 martin scorsese
%1 terrence malick
ihtimaller her şeyi söylüyor. david fincher nerde allah aşkına.

erkek oyuncu
%90 jean dujardin
%10 george clooney
bence jean dujardin açık ara hak eden kişi. micheal shannon nerde take shelter'daki performansıyla.

kadın oyuncu
%80 viola davis
%20 meryl streep
the help'i izlediğimde viola davis çok iyi oynamış, şansı varken oskarı alsın diye düşünmüştüm. meryl streep'in performansını da negatif ön yargıyla izledim özellikle beğenmemek için ama kadın yine döktürmüş arkadaş. film boyunca çok iyiydi belki viola davis iyi genele bakınca ama viola davis the help'in kırılma anlarında yürek burkan sahnelerinde muhteşem oynuyor. rooney mara'nın adaylığına da sevindim. michele williams da çok iyiydi. aday olamayıp da değinmek gereken oyuncular da var bu dalda melancolia'dan kirsten dunst, martha marcy may marlene'den elizabeth olsen, carnage'dan jodie foster, we need to talk about kevin'dan tilda swinton

film
%100 the artist
yoruma gerek yok. yılın filmi. diğerlerinden biri alacak olursa bu hugo olur doğal olarak ama imkansıza yakın. burada gereksiz yere aday olan 3-4 film yerine drive, take shelter, tinker tailer soldier spy, melancholia, the girl with dragon tatoo aday olsa ne güzel olmaz mıydı...


özetle

en iyi...
film: The Artist
yönetmen: Michel Hazanavicius
erkek oyuncu: Jean Dujardin
kadın oyuncu: Viola Davis
yardımcı erkek: Christopher Plummer
yardımcı kadın: Octavia Spencer
orijinal senaryo: Midnight in Paris
uyarlama senaryo: The Descendants
kurgu: The Artist
sinematografi: Tree of Life
sanat yönetimi: Hugo
kostüm: The Artist
efekt: Rise of the Planet of the Apes
makyaj: The Iron Lady
ses miksajı: Hugo
ses kurgusu: Hugo
müzik:  The Artist
şarkı: The Muppets
yabancı film: A Separation
animasyon: Rango
belgesel: Paradise Lost 3
kısa film: Tuba Atlantic
kısa animasyon: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
kısa belgesel: The Tsunami and the Cherry Blossom

2 yorum:

Medical Jesus dedi ki...

Özgün senaryo ve kısa metraj film hariç tüm tahminlerimiz aynı. Gerçi bu liste Gurus o' Gold'un listesi ama hadi bakalım.

çubuk makarna dedi ki...

aklın yolu bir :) en merakla beklediğim dal özgün senaryo